Uitgebreide uitleg verkoopmakelaar

Welke diensten levert een verkoopmakelaar? 

Wilt u geen woning kopen, maar juist uw eigen woning verkopen? Dan kunt u de hulp inschakelen van een verkoopmakelaar. Een verkoopmakelaar is gespecialiseerd in verkoop van woningen. Evenals bij een aankoopmakelaar, bespreekt u van tevoren af welke werkzaamheden uitgevoerd worden door de verkoopmakelaar. Hieronder beschrijven wij de meest voorkomende werkzaamheden van een verkoopmakelaar.

 • Het bepalen van de vraagprijs
 • De woning verkoopklaar maken
 • Gesprekken voeren met geïnteresseerden
 • Een koopcontract opstellen

Wilt u zelfstandig uw woning verkopen? Dat is mogelijk. Het is namelijk niet wettelijk verplicht om een verkoopmakelaar in te schakelen.

Vraagprijs bepalen

Voordat een woning op het internet geplaatst kan worden, moet de vraagprijs bepaald worden. Een verkoopmakelaar voert gedegen onderzoek uit om tot de juiste vraagprijs te komen.

 • De verkoopmakelaar onderzoekt welke vergelijkbare woningen te koop staan en voor welke vraagprijs deze woningen aangeboden worden.
 • Uw omgeving wordt onderzocht op eventuele toekomstplannen. Toekomstplannen kunnen namelijk invloed hebben op de verkoop van uw woning.
 • De verkoopmakelaar bekijkt ook uw woninggegevens in het Kadaster.
 • De verkoopmakelaar zal vragen naar uw persoonlijke situatie en wensen.

Zodra de verkoopmakelaar alle informatie verzameld heeft, zal er een vraagprijs aan u voorgesteld worden. Bent u het eens met de prijs? Dan is het tijd voor de volgende stap.

Woning verkoopklaar maken

Zodra het duidelijk is voor welke vraagprijs de woning op de markt komt te staan, is het tijd om de woning verkoopklaar te maken. Wat dit inhoudt kunt u hieronder lezen.

 • Uw woning wordt professioneel gefotografeerd
 • In de meeste gevallen wordt er een verkoopbrochure ontwikkeld
 • Alle afmetingen van uw woning worden genoteerd
 • Uw woning wordt op het internet geplaatst

Zodra de woning verkoopklaar is, is het verkoopproces officieel begonnen. Uw huis staat te koop.

Overleggen met geïnteresseerden
De verkoopmakelaar gaat in gesprek met geïnteresseerden. Door de jarenlange ervaring weet een verkoopmakelaar vrij snel wanneer iemand daadwerkelijk geïnteresseerd. Heeft de verkoopmakelaar een potentiele koper gevonden? Dan is het tijd voor het onderhandelingsproces. Uiteraard houdt de verkoopmakelaar u zorgvuldig op de hoogte. U bent en blijft diegene die het akkoord geeft op een bod.

Koopcontract ontwikkelen

De verkoopmakelaar houdt u zorgvuldig op de hoogte. Zodra beide partijen gekomen zijn tot een deal, is het tijd voor het koopcontract. De verkoopmakelaar weet exact welke punten opgenomen dienen te worden in een koopcontract. Is het koopcontract definitief? Dan brengt de verkoopmakelaar u in contact met de notaris. Bij de notaris worden de officiële documenten getekend.
Persoonlijke situatie versus verkoopmakelaar

Het is niet wettelijk verplicht om hulp te vragen aan een verkoopmakelaar. U mag uw woning verkopen zonder makelaar. Het ligt aan uw persoonlijke kennis, ervaring, wensen en behoeften of u wel of geen hulp nodig heeft. Het is via onze website mogelijk om vrijblijvend in gesprek te gaan met een verkoopmakelaar. U kunt met al uw vragen terecht bij onze makelaars uit de omgeving van Utrecht.

Meer weten over makelaardij?

Heeft u na het lezen van de informatie over aankoopmakelaar en deze pagina nog vragen? Schroom niet om contact op te nemen met de makelaars uit de regio van Utrecht.

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Utrecht?