Uitgebreide uitleg aankoopmakelaar

Welke diensten levert een aankoopmakelaar?
Een aankoopproces is geen eenvoudig traject. Makelaars Utrecht begrijpt dit. Bent u zich aan het oriënteren op de woningmarkt en heeft u hulp nodig? Dan kunt u bij ons terecht. Onze aankoopmakelaars zijn gespecialiseerd in het aankopen van onroerend goed. Tijdens het hele aankoopproces is onze makelaar er voor u. De makelaar helpt en begeleidt u tijdens de zoektocht, de bezichtigingen, de onderhandelingsfase, het ontwikkelen van het koopcontract tot aan de afhandeling bij de notaris.

Aankoopmakelaar niet wettelijk verplicht

U bent niet verplicht om samen te werken met een aankoopmakelaar. Wilt u zelfstandig een woning kopen? Dan mag dat. Wel raden wij u aan om hulp in te schakelen van een makelaar, de voordelen van een aankoopmakelaar leggen wij hieronder aan u uit;

  • Het aankoopproces kost veel tijd. Een aankoopmakelaar neemt u veel werk uit handen, waardoor u uw tijd aan andere zaken kunt besteden. De makelaar onderhoudt ook al het contact met diverse partijen en houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen.
  • Een aankoopmakelaar is dagelijks actief op de woningmarkt en weet daardoor snel wanneer er een woning op de markt komt die wellicht interessant voor u kan zijn. Soms nog voordat een woning daadwerkelijk op het internet wordt geplaatst.
  • Een aankoopmakelaar ontfermt zich over al het papierwerk. Hier hoeft u zich niet mee bezig te houden.
  • Een aankoopmakelaar is niet emotioneel verbonden met een woning. Onze makelaars geven u te allen tijde betrouwbaar en onafhankelijk advies.
  • Een aankoopmakelaar merkt gebreken op en deelt deze met u. Een aankoopmakelaar weet exact hoe er onderhandeld dient te worden.

 

Aankoopmakelaar en de kosten

Wanneer u besluit samen te werken met een aankoopmakelaar zitten hier kosten aan verbonden. U betaalt de aankoopmakelaar voor de geleverde diensten. Deze kosten worden makelaarskosten, ook wel makelaarscourtage genoemd. Van tevoren wordt duidelijk met u afgesproken welke werkzaamheden de makelaar voor u oppakt en welke kosten hieraan zitten verbonden. Zo komt u achteraf niet voor vervelende verrassingen te staan. Via onze website is het mogelijk om vrijblijvend een offerte aan te vragen. Hieronder geven wij een beeld van de meest voorkomende tarieven die door makelaars gehanteerd worden.

  • Vast tarief; u betaalt een vast tarief voor de werkzaamheden die de makelaar voor u uitvoert.
  • Percentage van de aankoopsom; bij dit tarief betaalt u 1,5% van de aankoopsom aan de makelaar.
  • Prestatietarief; wanneer u kiest voor een prestatietarief, betaalt u de aankoopmakelaar naar prestatie. Dit houdt in dat wanneer een woning op de markt staat voor €200.000,- en het lukt de makelaar om de deal rond te krijgen voor €175.000,-. Dan betaalt u 5% over €25.000,- aan makelaarskosten.

Makelaarskosten zijn helaas niet aftrekbaar en vallen niet onder de kosten koper. De kosten die u maakt voor het taxatierapport en de notariskosten mag u wel aftrekken van uw inkomsten.

Wilt u ook informatie lezen over een verkoopmakelaar? Hier leest u wat een verkoopmakelaar voor u kan doen.

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Utrecht?